Cookie-urile ne ajuta sa va oferim servicii mai bune. Prin folosirea site-ului, confirmati ca sunteti de acord cu folosirea lor de catre Melinda Instal. Afla mai mult

Meniu

Centrale termice murale in condensatie

Pentru înțelegerea funcționării cazanelor cu condensare trebuie explicate două fenomene. Din arderea gazului natural rezultă bioxid de carbon și apă. Dacă umiditatea (apa) din gazele arse este prezent în formă de vapori și este evacuat prin coșul de fum căldura cedată este puterea calorică de încălzire a combustibilului. În cazul în care vapori de apă sunt condensați din gazele arse înainte de evacuarea în atmosferă, căldura cedată se numește puterea calorică superioară.

Sortare după:

Scopul utilizării cazanelor cu condensare este de a folosi diferența de energie dintre puterea calorică de încălzire și puterea calorică superioară prin condensarea vaporilor de apă din gazele arse în schimbătorul de căldură. În momentul de față randamentul centralelor termice este raportat la puterea calorică de încălzire (puterea calorică inferioară) deoarece nu existau schimbătoare de căldură care să aibă o durată de viață ridicată în contact cu condensul, lucru pentru care randamentul de 100% este raportat la puterea calorică de încălzire. Din cauza raportului de mai sus cazanele cu condensație au un randament mai mare de 100%, randament care apare afișat și în cărțile tehnice ale centralelor termice.

În cazul centralelor termice cu condensare dorim ca temperatura gazelor arse să fie redusă în schimbătorul de căldură sub temperatura de rouă a vaporilor de apă. La încălzirea cu gaz metan temperatura de rouă a vaporilor de apă este la 57 °C, putem să spunem că la o temperatură constantă a returului de 50 °C cazanul funcționează cu condensare. Randamentul ridicat al centralelor termice cu condensare este datorat: recuperării energiei latente prin condensarea vaporilor de apă din gazele arse, pierderilor minimale de căldură, pe coș, diferenței mici de temperatură între tur și retur.