Cookie-urile ne ajuta sa va oferim servicii mai bune. Prin folosirea site-ului, confirmati ca sunteti de acord cu folosirea lor de catre Melinda Instal. Afla mai mult

Meniu

Boilere și instanturi

Apa stocată în boilere este apă potabilă, prin urmare suprafața interioară, respectiv toate piesele care intră în contact cu aceasta trebuie să fie corespunzătoare din punct de vedere igienic. Din acest motiv boilerele se fabrică din tablă de oțel inox, sau – mai frecvent – din tablă de oțel pe care ulterior se aplică un strat de email în vederea igienizării, și pentru a asigura protecție contra coroziunii. Această protecție însă s-a dovedit a fi insuficientă, deoarece apa din aceste recipiente se schimbă (în sensul reînnoirii) continuu, și în plus agresivitatea apei crește odată cu creșterea temperaturii (55-60 °C). Deci această problemă se pune în cazul sistemelor deschise, la care apa schimbându-se are permanent conținut ridicat de ioni. Dacă această apă mai este și încălzită viteza coroziunii poate crește exponențial.  

Cercetările au dovedit că la astfel de boilere este vorba de o coroziune de tip electric, mai exact de un fenomen electrochimic, pentru contracararea căreia se pretează a se aplica protecția catodică cu anod de sacrificiu. Această metodă constă în modificarea potențialului de coroziune al sistemului metalic spre valori atât de negative, încât coroziunea să nu mai poată avea loc pe suprafața metalului protejat. Protecția catodică se poate realiza pe două căi: ori cu sursă exterioară de curenți, ori cu anozi de sacrificiu. În cazul boilerelor se pretează a fi aplicată metoda cu anozi de sacrificiu. Anodul de sacrificiu din metal – magneziu – mai electronegativ decât fierul se montează în boilere, prin urmare materialul acestora – oțelul – va fi protejat, în timp ce anodul de magneziu se va „coroda”. Periodic, de recomandat anual, anozii de protecție trebuie înlocuiți!