Cookie-urile ne ajuta sa va oferim servicii mai bune. Prin folosirea site-ului, confirmati ca sunteti de acord cu folosirea lor de catre Melinda Instal. Afla mai mult

Meniu

Pompe de circulatie

directiva-eup-economisirea-energiei Directiva EuP

Dintre proiectele Uniunii Europene care vizează economisirea energiei, cea mai importantă este Directiva EuP (Energy-using Products), emisă în anul 2005, cu scopul primordial de a defini criterii (Ecodesign) pentru cei mai importanți consumatori de energie, care să garanteze economisirea energiei, și ca urmare reducerea impactului negativ asupra ambientului. Dintre reglementările pentru aplicațiile de instalații în construcții o importantă deosebită o prezintă cele referitoare la pompele de circulație. 

Directiva EuP referitoare la pompele de circulație (Directiva 641/2009/EC) 

Această directivă se referă doar la pompele de circulație cu arbore umed. Anual, doar în țările Uniunii Europene sunt valorificate cca. 14 milioane de pompe de circulație noi. În anul 2003, EUROPUMP (asociația profesională a producătorilor europeni de pompe) a elaborat sistemul de etichetare energetică (pentru categoriile A-G) a pompelor de circulație, care a fost cunoscut cu mult timp în urmă pentru aparatele casnice. Clasificarea se face pe baza indexului de eficienţă energetică (EEI) calculat pentru pompă. 

Prescripțiile și termenele (de timp) pentru aplicare referitoare a directivei EuP: 

• Începând cu 01.01.2013 se pot introduce pe piață pompe de circulație cu rotor umed , pentru care indexul de eficiență energetică EEI ≤ 0,27. 

• Începând cu 01.08.2015 pentru acest index EEI ≤ 0,23: 

Astfel, începând cu anul 2013 pe eticheta pompelor de circulație în mod obligatoriu sunt inscripționate indexul EEI. O parte dintre pompele de circulație din clasa energetică „A” satisfac cerințele obligatoare de îndeplinit. Astfel sunt de exemplu familiile de pompe Alpha2 și Magna de la Grundfos.

Dacă luăm în considerare, că la o locuință familiară din consumul de energie electrică totală în medie 10-15% reprezintă energia consumată de pompele de circulație, datorită noii directive se poate estima la nivel mondial o economie de 23TWh până în 2020.

Noi suntem pregătiți pentru schimbări. Iar Dumneavoastră?