Cookie-urile ne ajuta sa va oferim servicii mai bune. Prin folosirea site-ului, confirmati ca sunteti de acord cu folosirea lor de catre Melinda Instal. Afla mai mult

Meniu

Pompe submersibile AquaTech, ELPUMPS BP10 şi BP14

Procesul de fabricatie al pompelor Elpumps

Domeniu de aplicare: Pompele submersibile BP fabricate de ELPUMPSAquaTech sunt destinate furnizării apei curate (potabile), unde înălţimea de aspiraţie de max 6-9 m a pompelor obişnuite nu este de ajuns (deoarece nivelul apei se află mai adânc), este nevoie de pompă submersibilă. Dimensiunile pompelor submersibile ELPUMPS BP10 şi BP14 facilitează utilizarea lor în puţuri cu diametru interior de 110 mm.

Noile pompe submersibile fabricate de ELPUMPS sunt adecvate pentru pomparea apei din puturi

Sunt concepute în special pentru asigurarea alimentării cu apă potabilă şi apă menajeră, sisteme de irigaţie şi furnizarea apei necesare creşterii animalelor. Cu ajutorul ventilului de reţinere şi a rezervorului de hidrofor poate fi utilizat ca şi utilaj pentru alimentarea cu apă menajeră.

Nu poate fi folosit la furnizarea lichidelor inflamabile, explozive sau agresive, la şantiere, la pomparea scurgerilor, apelor subterane izbucnite, apelor cu conţinut de nisip şi nămol, apelor uzate! Conţinutul de nisip al apei poate fi maxim 20 g/m3.

Avantajele pompei:

  • Poate fi instalat în puţuri cu diametru interior mic (min. 110 mm)
  • Înălţime de pompare ridicată
  • Întreţinere minimă
  • Punere în funcţiune rapidă, deoarece prelungirea cablului de curent nu este în general necesară
  • Protecţie anticorozivă

Construcţia şi funcţionarea pompei:

Motorul pompei şi însuşi corpul pompei reprezintă unităţi separate, care sunt legate prin comutator, respectiv 4 şuruburi M8. Materialele folosite la construcţie sunt rezistente la coroziune. Carcasa şi axele sunt fabricate din oţel cromat, iar elementele pompei sunt din plastic rezistent la coroziune. Partea conductei de racordare la reţea de pe lângă pompă este protejată cu un element de acoperire din INOX.

Poziţia de funcţionare este verticală, de desubt se află motorul electric, iar deasupra pompa, astfel răcirea cu apă a motorului în timpul funcţionării este asigurată. Orificiul de refulare se află pe partea superioară a pompei (filet interior 5/4”). Direcţia de rotaţie a pompei este stânga, uitând din partea orificiului de refulare.

Montaj:

La montarea pompei trebuie avut în vedere ca aceasta să fie fixat la loc, în cazul unui puţ forat diametrul interior al conductei de căptuşeală trebuie să fie de minim 110 mm! Nu poate fi montat la fundul puţului, deoarece granulele de nisip, nămolul ajunge în pompă şi deteriorează echipamentul! Se recomandă, ca orificiul de aspiraţie să fie la min. 50 cm de la filtrul puţului (perforaţie). Pompa se racordează la conducta de presiune, aceasta fiind etanşat înainte.

Este recomandată montarea unui robinet de închidere, reglare pe conducta de presiune în imediata apropiere a puţului . Cablul electric de alimentare se fixează la conducta de presiune cu ajutorul unor cleme din plastic. În cazul în care ţeava este flexibilă sau din PVC cablul se fixează la frânghia de coborâre.

La coborârea în puţ se foloseşte cablu de oţel introdus în cele 2 găuri de 10 mm! Înălţimea maximă a coloanei de apă asupra pompei poate fi de maxim 10m! Este interzisă folosirea cablului electric de alimentare pentru ridicarea, mutarea pompei în timpul transportului sau montării!

Legături electrice:

Pompa poate fi conectată doar la reţea cu conductor de protecţie monofazică! Conectarea la reţea poate avea loc doar într-un spaţiu acoperit, ferit de apă picurătoare sau stropitoare! Locul racordării trebuie ales în aşa fel încât acesta să fie uşor accesibil! Pentru prevenirea scurtcircuitului trebuie instalat în faţa soclului racordării un întrerupător mic având curent nominal de 10A semnalat cu litera G sau B, care trebuie asigurat de utilizator!

Din punct de vedere al protecţiei contra atingerii trebuie montat în reţea un întrerupător cu protecţie diferenţială (Fi releu 30 m ADINVDE 01100T739).

  • Protecţia împotriva supraîncălzirii motorului pompei este asigurată de un releu de protecţie termică, care întrerupe funcţionarea motorului la temperatura de 1300C, semnalând defecţiunea. După scăderea temperaturii motorul porneşte automat!
  • Protecţia împotriva suprasarcinii motorului este asigurată de întrerupătorul de protecţie montat în cutia de pornire, care, în caz de supracurent sau scurtcircuit opreşte motorul, semnalând defecţiunea. În acest caz oprim întrerupătorul „oprire-pornire”, apăsăm butonul întrerupătorului de protecţie. Motorul poate fi repornit doar după remedierea problemei.

Domeniu de aplicare:

Pompele submersibile cu vibraţie (în continuare: pompă) sunt destinate scoaterii apei din puţuri săpate şi forate cu diametru interior minim de 110 mm. În cazul utilizării la cisterne şi lacuri, trebuie asigurată ca înălţimea apei de sub pompă să fie de minim 1 m. Din punct de vedere al protecţiei contra atingerii trebuie montat în reţea un întrerupător cu protecţie diferenţială (Fi releu 30 mA DINVDE 01100T739).

Presiunea nominală a pompei este de 4 bar, care este suficient pentru alimentarea sistemelor de irigaţie şi a hidrofoarelor de uz casnic. Construcţia şi funcţionarea pompei: Pompa este alcătuită din trei părţi: capac, unitate de vibrare şi partea inferioară.

Pe capac este montat orificiul de aspiraţie cu supapa de antirefulare şi orificiul de refulare. La pornirea pompei elemtul vibrant aflat pe deasupra electromagnetului începe să vibreze. La deplasarea pistonului în jos, apa pătrunde în spaţiul de sub capac prin supapa de antirefulare. La revenirea pistonului supapa de antirefulare se închide, moment în care apa pătrunde în conducta de refulare. Cu repetarea deasă a procesului se realizează pomparea apei.

Montaj:

Pompa submesribila AquaTech VMP280 poate fi utilizată doar în poziţie verticală. La utilizarea în puţuri, pompa trebuie instalată la min 0,5 m de la fundul puţului, dar este recomandată poziţionarea la mijlocul coloanei de apă. La orificiul de refulare poate fi montată conductă de 6 bar cu diametrul de 1/2".

Este recomandată utilizarea a două coliere de strângere. Pompa se fixează prin orificiile de fixare de pe capac pe un cablu din oţel sau din material plastic cu forţa de rupere de 500N, astfel încât pompa să fie în poziţie verticală.

Este interzisă suspendarea pompei prin conducta de refulare sau a cablului electric! Cablul de alimentare, conducta de refulare şi cablul de suspendare se leagă din doi în doi metri astfel încât cablul electric să nu fie tensionat.

Pentru protejarea pompei şi a peretelui puţului în cazul puţurilor forate, este recomandată folosirea garniturii din cauciuc, care se montează pe carcasa pompei.