Cookie-urile ne ajuta sa va oferim servicii mai bune. Prin folosirea site-ului, confirmati ca sunteti de acord cu folosirea lor de catre Melinda Instal. Afla mai mult

Meniu

Robinete de trecere, retinere, sorburi

 

În prezent, cele mai utilizate robinete în instalațiile casnice sunt cele cu bilă. Ele se folosesc atât in instalații de încălzire, cât și in cele de alimentare cu apă. Robinetele existente pe piață pot fi foarte asemănătoare atât ca aspect, cât și ca preț, însă in timp ce pentru cele care urmează a fi utilizate in instalații de încălzire nu se pune problema calitativă referitoare la igiena, la cele pentru sistemele de alimentare cu apă aceasta cerință este primordiala. În cazul unui astfel de robinet proprietatea sa de a fi sau nu adecvat din punct de vedere igienic, este determinat în primul rând de materiile prime utilizate in procesul de fabricație al acestuia. 

După cum este cunoscut, la fabricarea robinetelor materia prima este pe bază de cupru. Aceste piese in mod uzual după operațiile de prelucrări mecanice sunt nichelate sau cromate. Produsele astfel fabricate sunt adecvate utilizării atât in sisteme de alimentare cu apă, cât și în cele de încălzire.

Pentru a obține produs finit mai ieftin unii producători aplica metode „neortodoxe”. Astfel in loc de aliaj pe baza de cupru pentru confecționarea bilei utilizează oțel, respectiv pentru etanșare in loc de teflon pur, utilizează teflon reciclat. Este evident, ca produsele astfel fabricate nu se pot utiliza in instalațiile de alimentare cu apa, deoarece apa care curge printr-un astfel de robinet devine nepotabila.

Cum ne putem da seama ca obturatorul robinetului este „falsificat”, adică este fabricat din otel in loc de aliaj pe baza de cupru? Sau cum ne putem da seama ca etanșarea nu este din teflon pur?

Pentru a verifica daca obturatorul (bila) este din oțel, sau din aliaj pe baza de cupru, trebuie să avem la noi un simplu magnet: dacă bila este magnetizabilă, e clar ca este fabricată din oțel, deci este „falsă” – aliajele pe baza de cupru nu se magnetizează. Etanșarea se verifică vizual. Deoarece materiale plastice reciclate nu sunt de culoare alba (cel mai frecvent un alb murdar), se poate observa ușor diferența intre un astfel de material, și teflonul pur, care este alb.