Cookie-urile ne ajuta sa va oferim servicii mai bune. Prin folosirea site-ului, confirmati ca sunteti de acord cu folosirea lor de catre Melinda Instal. Afla mai mult

Meniu

Vase de expansiune

Toți producătorii de cazane pe combustibil solid recomandă montarea vaselor de expansiune în primul rând în sisteme de încălzire deschise.

Astfel de sisteme, cu vas de expansiune deschis în cazul utilizării combustibililor solizi sunt mult mai sigure în exploatare, mai ales în cazul unor pene de curent, când surplusul de căldură, respectiv gazele produse se pot evacua în atmosferă prin aceste vase de expansiune deschise: avantaj. De asemenea este cunoscut faptul, că prin aceste vase de expansiune ajunge oxigen liber în agentul termic (apa), cauzând coroziunea componentelor din oțel al sistemului: dezavantaj.

În instalația cu vas de expansiune închis trebuie montate componente de siguranță în plus, cum ar fi de exemplu schimbătorul de căldură de siguranță, sau sursa de alimentare neîntreruptibilă pentru pompa de circulație: dezavantaj. Pe de altă parte vasul de expansiune închis izolează agentul termic din sistem de atmosferă, nepermițând intrarea oxigenului liber în sistem: avantaj.

După cum se poate observa, sunt argumente pro și contra pentru fiecare din sisteme, ceea ce pun în dilemă atât instalatorii, cât și proprietarii. Se poate pune întrebarea: ce fel de sistem să utilizăm, astfel ca să le împăcăm pe toate?

Soluția este să utilizăm ambele sisteme: atât cel închis, cât și cel deschis. Dar cum?

După cum s-a amintit sistemul deschis este avantajos pe partea cazanului, iar sistemul închis, este recomandat pe partea radiatoarelor. Deci soluția este să despărțim aceste două părți ale sistemului, cu un schimbător de căldură adecvat puterii cazanului.

Astfel pe ramura circuitului primar al schimbătorului se va monta circuitul cazanului în sistem cu vas de expansiune deschis, iar pe ramura circuitului secundar al schimbătorului se va monta un circuit cu vas de expansiune închis, cu radiatoare sau cu circuitele sistemului de încălzire. În acest sistem „hibrid” – bineînțeles cu eventuale cheltuieli suplimentare ceea ce reprezintă diferența dintre prețul schimbătorului de căldură și componentele de siguranță, etc. – sunt excluse dezavantajele celor două tipuri de sisteme, în schimb se evidențiază avantajele acestora.

vas_de_expansiune 

A –  conductă de scurgere 
B –  supapă de siguranță 
C –  aerisitor automat 
D –  robinet cu obturator sferic 
E –  supapă de sens 
F –  manometru 
G – electropompă de circulație 
H – circuit de încălzire 
I –   vană cu 3 căi 
L –  vas de expansiune 
M – cazan