Cookie-urile ne ajuta sa va oferim servicii mai bune. Prin folosirea site-ului, confirmati ca sunteti de acord cu folosirea lor de catre Melinda Instal. Afla mai mult

Meniu

Robinete de trecere, retinere, sorburi

 

In prezent, cele mai utilizate robinete in instalatiile casnice sunt cele cu bila. Ele se folosesc atat in instalatii de incalzire, cat si in cele de alimentare cu apa. Robinetele existente pe piata pot fi foarte asemanatoare atat ca aspect, cat si ca pret, insa in timp ce pentru cele care urmeaza a fi utilizate in instalatii de incalzire nu se pune problema calitativa referitoare la igiena, la cele pentru sistemele de alimentare cu apa aceasta cerinta este primordiala. In cazul unui astfel de robinet proprietatea sa de a fi sau nu adecvat din punct de vedere igienic, este determinat in primul rand de materiile prime utilizate in procesul de fabricatie al acestuia.

Dupa cum este cunoscut, la fabricarea robinetelor materia prima este pe baza de cupru. Aceste piese in mod uzual dupa operatiile de prelucrari mecanice sunt nichelate sau cromate. Produsele astfel fabricate sunt adecvate utilizarii atat in sisteme de alimentare cu apa, cat si in cele de incalzire.

Pentru a obtine produs finit mai ieftin unii producatori aplica metode „neortodoxe”. Astfel in loc de aliaj pe baza de cupru pentru confectionarea bilei utilizeaza otel, respectiv pentru etansare in loc de teflon pur, utilizeaza teflon reciclat. Este evident, ca produsele astfel fabricate nu se pot utiliza in instalatiile de alimentare cu apa, deoarece apa care curge printr-un astfel de robinet devine nepotabila.

Cum ne putem da seama ca obturatorul robinetului este „falsificat”, adica este fabricat din otel in loc de aliaj pe baza de cupru? Sau cum ne putem da seama ca etansarea nu este din teflon pur?

Pentru a verifi ca daca obturatorul (bila) este din otel, sau din aliaj pe baza de cupru, trebuie sa avem la noi un simplu magnet: daca bila este magnetizabila, e clar ca este fabricata din otel, deci este „falsa” – aliajele pe baza de cupru nu se magnetizeaza. Etansarea se verifi ca vizual. Deoarece materiale plastice reciclate nu sunt de culoare alba (cel mai frecvent un alb murdar), se poate observa usor diferenta intre un astfel de material, si tefl onul pur, care este alb.